Március 30, hétfői remény

Napi vigasz és remény 11. - Március 30, hétfő

Hétfő, a hétkezdet. Hogyan induljak neki a hétnek? Induljunk a mai evangéliumi szakasz utolsó mondatával, ahogy Jézus küldi a házasságtörő asszonyt!

Jn 8,11 ,,Én sem ítéllek el. Menj, és többé már ne vétkezzél!’’

Rakódnak ránk a terhek, nap, mit nap. És rakódik ránk kisebb-nagyobb bűnünk súlya is. Ha nem tesszük le, egyre vastagabb lesz. Nem kell sok hozzá, csak annyi, mint egy nem használt szobában, ahol zárva az ajtó, és bizony néhány hét alatt vastag lesz a por benn. Néhány hét kényszerszünet várható még a korona vírus miatt. Vajon a lelkünkön is vastagodni fog a portakaró?

A fiatalabbak könnyebb helyzetben vannak. Kimehetnek az utcára, és sürgős esetben még gyónni is eljöhetnek. Igaz nem a gyóntatószékben, hanem a plébánián, egyszerre egy ember, a paptól tisztes távolban helyet foglalva. Húsvétig a nagy többség nem tud szentgyónáshoz járulni, de nekik is lehet egy könnyítő hétkezdet. Az esti lelkiismeretvizsgálatod legyen a szokásosnál kissé alaposabb. Mintha Jézussal ülnél szembe. Ő nem szól semmit, csak a porba rajzol, majd a szemedbe néz. Kibírnád ezt a rád tekintést? – Uram, tekinteted gyógyítson engem!

Öröm lenne a szívedben, vagy félelem Jézussal való találkozástól? Hisz Jézus tekintetétől még Péter apostol, a szikla is megijedt! Menj el tőlem, mert bűnös ember vagyok!  - mondta, a csodálatos halfogás után.

Hova küld Jézus? Egy biztos, nem a rossz szokásaidba, bűneidbe, hibáidba küld vissza.

Más úton tértek vissza hazájukba, olvassuk a napkeleti bölcsekről, hogy kikerüljék a rosszat. Más út kell akkor is, ha beleestem egy bűnbe, rossz szokásba, vagy kerülnöm kell rosszhatású embereket. Még az is lehet, hogy hosszú távon változatni kell: munkahelyet, embertársi kapcsolatokat, is, ha lelkileg káromra vannak.

„Menj, és többé ne vétkezzél!” Mindannyian rászorulunk Isten irgalmára. Isten szeretete mindent, és mindenkit átalakít.

Jézus azt adta ennek a házasságtörő asszonynak, amire mindegyikünknek szüksége van: szeretetet és megbocsátást.

Ne értsük félre. Az asszony bűnt követett el, Jézus mégis a megmentése mellett döntött. De mindannyiunk megmentése mellett döntött, amikor meghalt a kereszten, hogy megfizesse bűneink árát.

Jézus bemutatta, hogyan éljük az igazságot. Most csendesedj el, keresd Jézust és tanítását. Jézus vár. Te is várj: gondolkozz, mielőtt megszólalsz. Aztán egyenesedj fel, és tegyél egy jó elhatározást.

Azért jött Jézus, hogy megadja neked a sokadik esélyt is, a hetvenhetediket. Az újrakezdést. Hallgatni fogsz a szavára? Örömmel tölt el?

        Uram Jézusom, ha lelkiismeret-vizsgálatomban magamba tekintek, bűnösnek érzem magam. Viszont, ha gondolatban a te szemedbe nézek, akkor látom a belőle sugárzó szeretetet, és hiszem, hogy megbocsátásodat nyújtod felém. Elfogadom. Újítsd meg a lelkemet, és amint elfordulok a bűntől, hadd fussak oda a Te ölelő karjaidba. Jézusom, csak te vagy a vigaszom és erőm. Tudom, mennyire szükségem van az újrakezdésre az életemben. Lehet, hogy mások nem látják a bűneimet, rossz szokásaimat, de Te tisztában vagy vele. Hallgatni akarok Rád. Tisztíts meg, kérlek, és taníts meg felegyenesedni, és megváltott, derűs, örömteli életet élni. Ámen.